دَلوُ   (daloo) یا دَلوُچَک (dalochak

 

دَلوُ یا دلوچک نام وسیله ای است که از درخت نخل درست می شود.

در قدیم در روستای شهرو بعنوان لیوان برای اب خوردن استفاده می شد.

لازم به ذکر است آب در دلوچک بسیار خوش عطر و خوشمزه و خنک می باشد.

َدلوُ در واقع  از هَوار (havar)درخت نَر نخل یا مغ(mogh) درست می شود.

هَوار(در ابتدای شروع به محصول درخت نخل جهت گردافشانی و بوجود آمدن محصول خوب می بایست گرد(gard) درخت نر را بروی خوشه های درخت نخل ماده ریخته شود.

عمل گرده افشانی درخت خرما توسط انسان را "بو دادن یا گُشن" می گویند.

گرده افشانی از مهمترین و حساس ترین عملیات زراعی خرما است و نقش بسیار مهمی در تولید میوه و بهبود کیفیت و کمیت آن دارد و این عمل در سطح نخیلات بافق هم به همین منظور در حال انجام است.

اوایل بهار با ظاهر شدن اسپات ها(غلاف) بر روی درخت خرما، فعالیت های حیاتی گیاه از قبیل گرده افشانی، لقاح و سرانجام تشکیل میوه آغاز می شود.

اما گرده افشانی در این درخت کمی متفاوت تر از سایر درختان است زیرا هم گل آذین نر و هم گل آذین ماده در غلاف های بزرگی بنام اسپات یا گریبانه قرار دارند.

 

اسپات ها پوشش های چوبی محکمی هستند که گل های نر و ماده را تا زمان رسیدن درون خود حفظ کرده و پس از رسیدن شکاف برداشته و گلها آزاد می شوند. در این زمان باید با بریدن و جدا کردن اسپات های نر از روی درخت نسبت به جمع آوری دانه های گرده با روش مناسب اقدام شود.

در مواردی نیز خوشه ها را جدا می کنند و با بالا رفتن از درخت، اقدام به تکاندن آن بر روی گل آذین های ماده می کنند و قسمت های کوچکی از خوشه های نر را در بین گل های ماده قرار می دهند تا با باز شدن تدریجی گل های ماده، دانه های گرده در اثر وزش باد و تکان خوردن رها شده و بر روی گل های ماده قرار گیرد.

با توجه به اینکه باز شدن اسپات های ماده همزمان نیستند، معمولاً گرده افشانی برای هر درخت در چند نوبت صورت می گیرد.

اما عوامل مختلفی بر زمان ظهور گل آذینهای نر و ماده موثرند که از آن جمله می توان به شرایط آب و هوایی، نوع رقم، عملیات به زراعی نخلستان اشاره کرد.

 

 

 

 


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها